Ruim 76 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog schrapt de Bondsrepubliek Duitsland eindelijk overgebleven antisemitische passages uit het wetboek (Das BGB; BundesGesetzBuch). In totaal zijn er 29 passages die hun oorsprong vinden in het wetboek van het naziregime.

Volgens de Duitse nationaal-coördinator antisemitismebestrijding, Felix Klein, is het doel om aan het einde van de ambtstermijn van de huidige regering, in september dit jaar, de teksten te hebben vervangen. Dit word door een ruime meerderheid van het Duitse Parlement gesteund.

Ondanks de zogenoemde “Endnazifizierung” van Duitsland werden hele wetten uit de donkerste periode van de geschiedenis van Duitsland, overgenomen tijdens de oprichting van de nieuwe Bondsrepubliek in 1949. Een concreet voorbeeld hiervan is de beruchte wet die Joden verplicht hun naam te veranderen in “Sara” of “Israël”, wanneer hun eigenlijke naam niet eenduidig Joods is. Deze wet werd in 1938 geïntroduceerd, en was vanaf 1 januari 1939 officieel geldig.

Pinchas Goldschmidt, President van de “Conference of European Rabbis” (CER) gaf afgelopen week aan, het voorstel te steunen. In een open brief sprak hij daarnaast dank uit aan de Duitse regering.

Bron: NRC, Jüdische Allgemeine