Een 89-jarige Italiaanse senator die de Holocaust overleefde, heeft politiebeveiliging gekregen omdat ze dagelijks via sociale media antisemitische bedreigingen krijgt. Onlangs riep zij op tot de oprichting van een parlementaire commissie ter bestrijding van haat, racisme en antisemitisme. Dit deed zij na onthullingen dat ze elke dag ruim 200 keer op sociale media wordt aangevallen. Het Parlement heeft haar motie goedgekeurd, maar zonder de steun van de rechtse partijen in Italië.

Israëls ambassadeur in Italië maakte via Twitter zijn ongenoegen over de situatie duidelijk: “Een 89-jarige overlevende die bewaking krijgt, symboliseert het gevaar waar de Joodse gemeenschappen in Europa nog steeds mee worden geconfronteerd”, zei ambassadeur Dror Eydar.

De rechtse partijen stemden niet voor de motie, omdat daar geen melding in werd gemaakt van islamitisch antisemitisme. Riccardo Pacifici, de voormalige leider van de Joodse gemeenschap en een lid van de Shoah-stichting van Rome vreest dat er een andere reden schuilt gaat achter de onthouding van rechts om voor de motie te stemmen. “Als we zouden ontdekken dat de werkelijke reden waarom ze niet hebben gestemd, is omdat ze vreesden de steun van extreemrechts te verliezen, dan denk ik dat Joden ook in Italië een groot probleem hebben”, zei Pacifici.

Bron: Times of Israel