PERSBERICHT EJA

Opmerking Duitse antisemitisme coördinator over Kippot (keppel) dragen in het openbaar is een “overgave aan haat” zeggen Joodse EU leiders

“Is dit de oplossing? Zal het volgende advies zijn om mijn baard af te scheren of mijn naam te veranderen?” vraagt Opperrabijn Jacobs zich af.

De voorzitter van de Joodse vereniging van de EU (EJA), Rabbi Menachem Margolin, en het hoofd van de overheidsbetrekkingen voor het rabbinale centrum van Europa, Opperrabijn Binyomin Jacobs, hebben vandaag hun teleurstelling en verontrusting geuit over de opmerkingen van de gerespecteerde Duitse antisemitisme coordinatior, Dr. Felix Klein, waarin hij zegt dat hij Joden niet zou adviseren om een Kippot (keppel) te dragen in sommige delen van het land.
De Joodse leiders, die honderden gemeenschappen in heel Europa vertegenwoordigen, zeggen dat de opmerking, hoewel goedbedoeld vanwege de veiligheid van Joden in Duitsland, een beleid van overgave aan haat is.

In een verklaring zegt EJA hoofd Rabbi Margolin:

“Het is met teleurstelling en verontrusting dat ik het commentaar van Dr. Felix Klein lees. Het is duidelijk dat hij in zijn werk de veiligheid en het welzijn van de Joodse gemeenschap in Duitsland voorop stelt, maar zijn meest recente opmerking is een overgave aan haat.
Joden kunnen zich niet overgeven aan degenen die ons verachten. We veranderen niet wie we zijn om de basale instincten van de mensheid te paaien. De oplossing van Dr. klein lijkt het verbergen van alles wat Joods is zodat er dan geen antisemitisme meer is. Dat is een gevaarlijke positie om in te nemen en de EJA wijst het dan ook af in de sterkst mogelijke bewoordingen.”

Opperrabbijn Jacobs: “Dr. Klein wijst terecht op het probleem van het antisemitisme in Duitsland, maar zijn goed bedoelde advies is, naar mijn bescheiden mening, niet de oplossing. Want wat is de volgende stap? Moet ik mijn baard afscheren of mijn naam wijzigen? Dat is waar zijn opmerkingen toe leiden. Mijn eigen ouders moesten zich verbergen tijdens de naziperiode en ik weiger mij nu te verbergen. Niemand moet ons vragen juist dat te doen. Zeker niet de man die belast is met de bestrijding van antisemitisme in Duitsland.”

Opperrabijn Jacobs spreekt binnenkort op het congres ‘Nieuw’ antisemitisme. 

Engelse (originele) versie: Persbericht EJA Engels

Lees ook: Duits advies om niet overal een Keppel te dragen