De Franse hoofdstad Parijs heeft op donderdag, 4 februari de officiële IHRA-werkdefinitie van antisemitisme overgenomen. Dit maakt Parijs volgens de Israëlische ambassade in Frankrijk tot de eerste stad buiten Israël, die de officiële werkdefinitie overneemt. De beslissing tot overname van de werkdefinitie werd genomen tijdens een zitting van de Parijse stadsraad bestaande uit 163 wethouders, onder leiding van burgemeester Anne Hidalgo.

In een officieel statement bekrachtigde Hidalgo dat het ter discussie stellen van het bestaansrecht van de Joodse staat Israël onder de categorie “nieuw antisemitisme” valt. Verder benadrukte zij de grote historische invloed van de Joodse gemeenschap op de stad Parijs en Frankrijk in zijn geheel, en dat deze geschiedenis de verplichting geeft om antisemitisme actief tegen te gaan.

Terwijl Parijs in de afgelopen jaren vaak het toneel van toenemend antisemitisme is geweest, heeft Hidalgo hier altijd tegen gestreden. In 2019 deed zij aangifte toen een afbeelding van Holocaustoverlevende Simone Veil werd beklad met een hakenkruis (foto). In hetzelfde jaar nam zij deel aan een rally tegen antisemitisme in Parijs.

Bron: Jpost, Times of Israel