In een verklaring ter gelegenheid van de dag voor de herdenking van de Holocaust 2019 heeft EC voorzitter Jean-Claude Juncker zijn zorgen uitgesproken over het antisemitisme in Europa.

Brussel, 24 januari 2019

“Op 27 januari herdenken wij de zes miljoen Joodse vrouwen, mannen en kinderen en alle andere slachtoffers die tijdens de Holocaust werden vermoord. Vandaag precies 74 jaar geleden bevrijdden de geallieerden het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, waar zij onbeschrijfelijke verschrikkingen aantroffen. De haat tegen de ander verwerd tot moord op de ander.

Ik ben vandaag ten zeerste verontrust. Ik had nooit gedacht dat Joden in Europa ooit nog bang zouden moeten zijn hun geloof te belijden. Dat 40% onder hen overweegt Europa te verlaten, stemt mij droef. Ook nu bestaat in Europa de ontkenning van de Holocaust nog. Eén op de drie Europeanen zegt “maar weinig” te weten over de Holocaust, en één op de twintig heeft er nog nooit van gehoord.

Onwetendheid is gevaarlijk. Nu het verleden stilaan vervaagt, is het meer dan ooit onze plicht om de herinnering levend te houden. We kunnen het verleden niet veranderen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat toekomstige generaties deze ondraaglijke gruwel niet opnieuw moeten meemaken.

Wij dulden geen enkele vorm van antisemitisme, of het nu gaat om haatzaaiende uitlatingen, online of offline, of om fysieke aanvallen. De Europese Commissie werkt samen met de lidstaten om deze dreiging te bestrijden en de veiligheid van de Joodse gemeenschappen in Europa te waarborgen.

Onze Unie werd gebouwd op de as van de Holocaust. De Holocaust herdenken en antisemitisme bestrijden is onze plicht jegens de Joodse gemeenschap en is noodzakelijk om onze gedeelde Europese waarden te beschermen.”

Bron: http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-19-541_nl.htm