Ze zijn opgegroeid in Syrië, Afghanistan en Somalië en kunnen Israël op een kaart plaatsen, maar veel jonge vluchtelingen in Zweden hebben nog nooit gehoord van de Holocaust. Hun eerste contact met de Joodse geschiedenis in Europa is vaak in de klas en soms van de docenten zelf.
“Een van mijn leraren werd lastiggevallen door andere studenten. Hij is Joods en ze zetten hem de hele tijd voor schut,” zegt Nergis Resne, een 19-jarige geboren in Zweden met Turks-Macedonische ouders.
Sindsdien is zij toegetreden tot een groep jonge mensen die opstaan tegen antisemitisme en xenofobie in Malmö, de derde grootste stad van Zweden, waar een op de drie inwoners is geboren in het buitenland. De organisatie is opgericht door Kushtrim Derakthi (27 jaar). Ondanks online bedreigingen, organiseert Derakthi seminaries in scholen, groepsbesprekingen en studiebezoeken aan vroegere concentratiekampen om jonge mensen bewust te maken van de verschrikkingen van de massamoord op Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog en de behoefte aan vreedzame coëxistentie. “Sommigen van hen komen uit dictaturen of uit oorlogsgebieden vol met antisemitisme en homofobie” verklaart Derakthi, oorspronkelijk uit Iran, die in 2013 de eerste Raoul Wallenberg prijs won.
De vrijwilligers van de organisatie zeggen dat hun werk vooral wordt bemoeilijkt door de enorme hoeveelheid aan vooroordelen, nep-nieuws en samenzweringstheorieën die circuleren op sociale netwerken.
Volgens het meest recente rapport van de Zweedse Nationale Raad voor misdaadpreventie uit 2016, had drie percent van de misdaden van godsdienstige, etnische, politieke of seksuele aard een antisemitische karakter.
“Veel Joden kiezen ervoor om zich in het openbaar onopvallend te gedragen. Zo verbergen zij bijvoorbeeld een ster van David hangertje in hun overhemd of hun zetten hun kippah af zodra zij de synagoge verlaten”, zegt een woordvoerder voor de Joodse Gemeenschap in Malmö, Fredrik Sieradzki.
Bron: Ynet