Er gaat bijna geen dag voorbij dat hij niet wordt nageroepen. Een auto reed eens doelbewust op hem in en de ruiten van zijn huis werden ingegooid. Opperrabbijn Binyomin Jacobs (70) wil echt niet dramatiseren, maar het sluimerende antisemitisme in Nederland komt weer meer aan de oppervlakte. En dat baart hem grote zorgen.
Het is precies die reden die hem deze maandag achtereenvolgens in Zwartsluis, Hasselt en Genemuiden brengt. De opperrabbijn wil kinderen er ­bewust van maken dat Jodenhaat ­zomaar de kop kan opsteken.

‘Jullie mogen de meest gekke vragen stellen’, zegt rabbijn Jacobs als hij even later voor een grote groep kinderen staat. Het zijn leerlingen uit de hoogste groepen van de basisscholen in Zwartsluis en de eersteklassers van het voorgezet onderwijs. Het antwoord op de eerste vraag – ‘Hoe is het om opperrabbijn te zijn’ – buigt Jacobs moeiteloos naar de Tweede Wereldoorlog, de Jodenvervolging en het gevaar van antisemitisme in deze tijd. ‘Er zijn nog maar weinig joodse mensen over in Nederland. Dus kijk maar goed naar me, ik ben heel zeldzaam’, zegt hij half grappend.

Lees het hele artikel in het Nederlands Dagblad

Stichting Antisemitisme Preventie organiseert lezingen van opperrabbijn Jacobs op scholen in het hele land. Ook interesse? Stuur ons een mail en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.