Viruswaarheid-voorman Willem Engel is van mening dat het dragen van een Jodenster als “protest tegen de Corona-maatregelen gewoon moet kunnen.” Dit meldt Aron Vrieler van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Engel zelf herhaalde deze uitspraak in een op 6 januari gepubliceerd interview met PowNed.

Al in augustus afgelopen jaar werd een foto gepubliceerd waarop twee kinderen op het Malieveld in Den Haag met een gele Davidster op de borst te zien waren. Op deze Davidster stond de tekst “ongevaccineerd”. Deze foto werd gemaakt in het kader van een demonstratie tegen de Corona-maatregelen.

Engel nam eerder zelf geen afstand van de ongepaste vergelijking.  Tijdens een betoging op 20 augustus afgelopen jaar, stelde hij dat de maatschappij er niet meer ver vanaf zou zijn om in een vergelijkbare situatie terecht te komen als het Joodse volk in Europa tussen 1933 en 1945. Ook in het kader van een debat is Engel van mening dat deze vergelijking “gewoon zou moeten kunnen”. Hij impliceert daarmee dat de vergelijking tussen de huidige Corona-maatregelen en het lot van de Europese Joden, onder vrijheid van meningsuiting valt.

Antisemitismeonderzoeker Aron Vrieler van het CIDI noemt Engels uitspraken tegenover het Algemeen Dagblad “het leveren van een bijdrage aan de polarisatie van de Nederlandse maatschappij” en keurt iedere vergelijking met de Holocaust scherp af.

De uitspraken van Willem Engel zijn slechts onderdeel van een grotere zorgwekkende antisemitische ontwikkeling binnen de “Anti-Coronamaatregelen”-beweging. Steeds vaker worden in deze kringen antisemitische complottheorieën verspreid, bijvoorbeeld dat het Corona-virus de wereld in gebracht zou zijn door de Joodse zakenman George Soros.

Bron: PowNed
Bron:
Algemeen Dagblad