De familie van de in 1990 overleden schrijver heeft in een korte verklaring via de website van “The Roald Dahl company” haar excuses aangeboden voor diens antisemitische uitlatingen.

Onder andere stelde de tot op heden vooral in Groot-Brittannië populaire auteur van (kinder-)boeken dat “iets in het Joodse karakter zit wat vijandigheid oproept”, en dat “zelfs een miskleun zoals Hitler hen met een reden als doelwit koos.” Ook speelde Dahl in op antisemitische complottheorieën zoals de beheersing van de media door “de Joden”.

Rabbijn David Meyer, directeur van het partnerschap voor Joodse scholen (PaJeS), noemt de verontschuldiging door de familie Dahl positief, maar legt verder de nadruk op het feit dat Dahl vanwege zijn antisemitische uitlatingen ook in het onderwijs in een kritische context gezien moet worden. De “Campaign Against Antisemitism” uitte zich wederom kritisch over de excuses door de familie Dahl. De verontschuldiging komt volgens hen “dertig jaar te laat, omdat men nog moest wachten tot dat een aantal lucratieve deals met Hollywood afgesloten werden.” Eerder dit jaar werd Dahls boek “The witches” opnieuw verfilmd, met een aantal prominente Hollywoord-acteurs in de hoofdrollen.

Bron: NOS, Jewishnews