Het CIDI registreerde in 2020 in totaal 135 antisemitische incidenten. Dat is fors minder dan de 182 incidenten die in het piekjaar 2019 zijn geregistreerd. Incidenten op sociale media zijn in deze cijfers niet meegerekend. Aangezien Nederland voor het grootste deel van 2020 in lockdown verkeerde, is het aantal incidenten zorgwekkend te noemen. In domeinen die niet zijn getroffen door de lockdown, zoals bijvoorbeeld schriftelijke (en mn digitale) uitingen, bleef het aantal incidenten vergelijkbaar met voorgaande jaren.

Verder blijkt dat antisemitisme in kwalitatieve zin giftiger is geworden. Geloof in complotmythes over een ‘Joodse overheersing’, zelfs de beschuldiging dat Joden het coronavirus zouden hebben gemaakt, zijn alomtegenwoordig. Het rechts-extremisme lijkt te profiteren van maatschappelijke onrust over de coronamaatregelen, terwijl de inlichtingendiensten geen afname zien bij moslimfundamentalisme – twee vormen van extremisme waarbij Jodenhaat dikwijls de ideologische kern vormt.

Het beeld dat uit de Monitor naar voren komt, geeft dan ook weinig reden om te vermoeden dat de dalende trend zich zal doorzetten zodra de samenleving weer volledig opengaat.

Lees hier de monitor 2020

Bron: CIDI