De Marokkaans-Nederlandse schrijver Abdelkader Benali trekt zich uit eigen beweging terug als spreker voor de 4 mei lezing. Dit maakte Benali, die in 2003 de Libris Literatuurprijs won, op donderdagmiddag bekend in een persbericht. Aanleiding voor deze beslissing is de ophef over door hem gedane uitspraken in 2006. Benali was destijds oorlogsverslaggever van de oorlog tussen Hezbollah en de staat Israël in Beiroet, Libanon.

Tegenover zijn collega Harald Doornbos gaf hij aan zich “als Marokkaan niet op zijn gemak te voelen in Amsterdam-Zuid” waar hij destijds woonde, omdat het volgens hem “vol zou zijn met Joden” en “het bijna Israël zou lijken”.

Benali was door het Nationaal comité 4 en 5 mei gevraagd om bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei een voordracht te houden. Dit ondanks het feit dat zijn aanstootgevende uitspraken over de Amsterdamse Joden als sinds 2010 bekend waren. Deze werden destijds door zijn gesprekspartner Harald Doornbos in een column in HP/de Tijd gepubliceerd.

De beslissing van het Nationaal comité 4 en 5 mei zorgde voor tientallen protest-e-mails en telefoontjes bij zowel het comité zelf en bij diverse Joodse organisaties. De aanhoudende kritiek leidde donderdagmiddag uiteindelijk tot Benali ´s vrijwillige terugtrekking als spreker bij de herdenking.

In zijn statement hierover geeft Benali aan de Nationale Herdenkingen niet te willen hinderen door de discussies rond zijn uitspraken.  Verder geeft hij aan de bewuste uitspraak in een “dronken bui” te hebben gedaan en omschrijft het achteraf als “zwarte humor, ironie en meligheid” en “misplaatst”.

Het incident rond Benali is niet de eerste keer dat het Nationaal Comité in verlegenheid wordt gebracht. Vier jaar geleden stond een optreden van de Rotterdamse Rapgroep Broederliefde als “ambassadeurs voor de vrede” op 5 mei gepland. Dit optreden ging niet door, omdat bekend werd dat een lid van de groep had meegedaan in het spreekkoor “Hamas, Hamas, Joden aan het gas.” Broederliefde heeft zich na een reis naar Auschwitz nadrukkelijk van deze leuzen gedistantieerd.

Bron: Trouw
Het Parool