De onlangs gepubliceerde CIDI Monitor Antisemitische Incidenten over 2019 was voor Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) aanleiding om vragen te stellen aan minister Grapperhaus van Justitie.

Het antisemitisme staat al langere tijd op de politieke agenda, maar wat hebben de inspanningen van de regering eigenlijk opgeleverd? Dat vroeg Buitenweg dinsdag aan de minister tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Een dag eerder werd de CIDI-monitor over 2019 gepubliceerd. Voor het derde jaar op rij werd een toename in het aantal incidenten geregistreerd. “De cijfers van CIDI bevestigen helaas dat er een trend lijkt te zijn van toename in het antisemitisme”, aldus de minister Grapperhaus, die ook het belang van een betere aanpak inziet.

Jasper van Dijk (SP) noemde, naast het antisemitisme zelf, het “minstens zo erg dat veel Joden geen aangifte doen omdat ze het gevoel hebben dat de politie er toch niets meer doet”. Monica den Boer (D66) wilde weten hoe de minister het vertrouwen in de politie terug wil laten komen. De minister wees op de werkzaamheden van het interne Joods Politie Netwerk (vergelijkbaar met Roze in Blauw, maar bestaande uit Joodse agenten) en plannen uit de initiatiefnota over antisemitisme. Wilders (PVV) verwees naar de Islam als belangrijkste bron van antisemitsime.

Tijdens het vragenuur kwamen ook grote incidenten aan bod die zich de afgelopen tijd hebben voorgedaan. De minister gaf daarbij aan dat de steekaanval op een Joodse familie op de Albert Cuyp “antisemitische motieven” had.

Bron: CIDI