Kinderburgemeester Anaïs Swirc, heeft samen met Jan van Belzen, de burgemeester van Barendrecht, een brief verstuurd aan minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid om aandacht te vragen voor antisemitisme.
De 12-jarige Anaïs hield op 4 mei een indrukwekkende speech om aandacht te vragen voor antisemitisme in Barendrecht. Ze vertelde toen dat haar ouders haar vroegen om “niet teveel te laten merken dat ik Joods ben”, als ze binnenkort naar de middelbare school ging.

Sinds een aantal jaar is de synagoge in Rotterdam waar Anaïs en haar familie naartoe gaan zwaar beveiligd met bewapende agenten, gepantserde auto’s die door de wijk rijden en overal camera’s. De politie vraagt Anaïs en haar familie om na Joodse les zo snel mogelijk terug naar huis te gaan.
Naar aanleiding van de speech op 4 mei nam de gemeenteraad in Barendrecht unaniem een motie aan, waarin de gemeenteraadsleden “iedere vorm van antisemitisme, onverdraagzaamheid, discriminatie en bedreiging van Joodse bewoners” onacceptabel noemen en in de meest nadrukkelijke bewoording veroordelen.
Met de brief aan minister Grapperhaus hopen de burgemeester en de kinderburgemeester dat de minister “paal en perk stelt aan onverdraagzaamheid en discriminatie”, en “meer aandacht besteedt aan de groeiende onverdraagzaamheid en discriminatie in onze samenleving met betrekking tot alle minderheidsgroeperingen.”

Bron: RTV Rijnmond