“De gevaarlijke en onverantwoorde rol die sommige groepen spelen in het labelen van politieke bewegingen als antisemitisch, enkel met het oog op hun eigen politieke belangen, is destructief en brengt enorme schade toe aan de Joodse gemeenschap,” zeggen rabbijnen Margolin en Jacobs.

Toen Europa woensdagochtend wakker werd na de verkiezingen van de dag daarvoor, gaven de voorzitter van de Europese Joodse Vereniging, Rabbi Menachem Margolin en hoofd van de regerings betrekkingen voor het rabbinale centrum van Europa, Opperrabbijn Binyomin Jacobs, een gezamenlijke verklaring af waarin wordt gesteld dat antisemitisme moet worden veroordeeld en worden bestreden, ongeacht de politieke overtuiging.

De leiders, wiens organisaties de grootste federatie van Joden in Europa vormen en honderden gemeenschappen in het hele continent vertegenwoordigen, zeiden:

“Het beeld van de verkiezingsuitslag is, net als de diverse landen die deel uitmaken van de Europese Unie, een gemengde en verwarrende. Het is echter duidelijk dat de Europees Joodse gemeenschap zich nog steeds in dezelfde positie bevindt als vorige week. De verkiezingen zouden een verandering van de wacht kunnen betekenen, maar de dreiging van antisemitisme is hier nog steeds aanwezig.

Wat bijzonder verontrustend is, is het gebruik van de strijd tegen het antisemitisme als een politiek instrument. Dat is een van de meest cynische trucs in de geschiedenis van de moderne politiek en moet daarom worden stopgezet. Het veroorzaakt grote schade aan de internationale strijd tegen het echte antisemitisme door het van een mainstream topic naar een partijstandpunt om te buigen. Antisemitisme is niet zomaar een politiek randverschijnsel.

Degenen die zich echt de bestrijding van antisemitisme aantrekken, moeten de handen ineenslaan, zowel rechts als links, in het toezicht houden op de woorden en daden van elke politicus. Woorden en daden moeten daarbij de enige graadmeter zijn voor het antisemitisme. Zo zullen we het nieuwe politieke mandaat benaderen. ”

Persbericht: post election release eja_