UTRECHT – Zo’n veertig mensen demonstreerden 19 januari bij Winkelcentrum Nova in Kanaleneiland vóór verdraagzaamheid en tégen anti-semitisme. De aanleiding was een experiment van een vlogger, die met een keppeltje op bij het winkelcentrum werd uitgescholden.

De organisatoren hadden sympathisanten opgeroepen om ook een keppeltje op te doen. Ze wilden daarmee laten zien dat “iedereen zich in onze stad vrij moet kunnen voelen”.

Voorzitter Joachim Cornielje van de Jonge Socialisten Utrecht: “Ik ben tevreden hoe de actie is gegaan. We stonden op het hoogtepunt ondanks het slechte weer met ongeveer 60 man te demonstreren.

Alles is vlekkeloos verlopen en we hebben geen negatief commentaar gehad. Hiervoor moeten we uiteraard ook de politie bedanken met wie we goed hebben samengewerkt en die ook in voldoende mate aanwezig was.

Veel mensen uit de Joodse gemeenschap waren blij dat er een keer geluisterd werd naar hun ervaring en naar de discriminatie die zij helaas nog dagelijks ervaren. Eigenlijk hebben we bijna alleen maar positieve reacties gehad. We zullen in de toekomst blijven optreden op het moment dat we intolerantie zien en we hebben door deze actie ook een goede band opgebouwd met Joodse Utrechters waaronder de Rabbijn. We blijven in contact met de synagoge over andere activiteiten.”

Bekijkde vlog van Bondgenoten hier