Afgelopen donderdag deelde opperrabbijn Jacobs tijdens het congres ‘nieuw’ antisemitisme in Nijkerk een ervaring die duidelijk maakt hoe de Joden zelfs het antisemitisme wordt verweten. Omdat hij zo vaak over antisemitisme spreekt, zou hij het zelf over zich afroepen.

Toen hij een vrouw, die ook aangaf dat het wel meeviel met antisemitisme, wees op de bescherming van Joodse instellingen in Nederland, gaf zij te kennen dat dit gebeurde vanwege de gevoeligheden van de Joden en om ze gerust te stellen. Niet omdat er daadwerkelijk gevaar dreigde. Volgens opperrabbijn Jacobs kon men dan maar beter psychologen in plaats van politie voor de synagogen plaatsen…

De Duitse filosoof Peter Sloterdijk heeft onlangs ook het, volgens sommigen overdreven, reageren van Joden op antisemitisme onderstreept. “Als de Joden constant over antisemitisme spreken, dan wekken ze dit juist op en dan is dat hun eigen schuld.” aldus Sloterdijk. Eigen schuld, dikke bult dus.

Terwijl meerdere rapportages wijzen op een groeiend aantal antisemitische incidenten, is de boodschap aan Joden dat ze zich niet moeten aanstellen en hun mond moeten houden. Anders zou dat tot meer antisemitisme leiden. Volgens opperrabbijn Jacobs moeten we niet achter elke boom een antisemiet zien, maar is waakzaamheid wel geboden. „De Talmoed zegt dat je al half genezen bent als je weet dat je ziek bent. Als we erkennen dat antisemitisme een probleem is, kunnen we er wat aan doen.”

Bronnen: Refdag.nl en JONET