Feyenoord neemt met scherpe bewoordingen afstand van de antisemitische graffititekening die is gemaakt van Steven Berghuis. De voormalige aanvoerder die naar Ajax vertrekt werd afgebeeld met keppel en haakneus.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vraagt in een open brief aan de Feyenoord-directie excuses. Steven Berghuis is op de muurschildering gekleed in concentratiekamp kledij, met gele ster met daarop de letter J. en naast de afbeelding de tekst ’Joden lopen altijd weg’.

Een woordvoerder van Feyenoord zegt dat de graffiti ernstig wordt veroordeeld. „Feyenoord heeft afgelopen week en ook zaterdag (bij het naar buiten komen van de graffiti) weer in felle, niet mis te verstane bewoordingen afstand genomen van deze uitingen. Ook hebben wij nadrukkelijk opgeroepen met dit soort walgelijke zaken te stoppen.”

Het CIDI zegt in de brief dat na jaren aanspreken van de voetbalwereld op uitingen over Joden en Ajax de excuses op zijn. „Gezien de opeenstapeling van incidenten, en de ernst van deze schildering, zouden wij graag zien dat de directie van Feyenoord excuses aanbiedt aan eenieder die gekwetst is door deze afbeelding”.

Maar dat gaat Feyenoord een stap te ver. De woordvoerder: „Dit aangezien ook wij geen idee hebben wie dit doen en dus ook niet in hoeverre ze echt een relatie met de club hebben, bijvoorbeeld met een seizoenkaart. Mocht bekend worden wie het zijn – en dat hopen wij van harte – dan komen ze wat ons betreft in aanmerking voor een stadionverbod.”

Bron:Telegraaf